Wednesday, October 8, 2008

CRAB IN TOMATO SAUCE

A) Ask the fishmonger to cut the Flower Crabs into 2
B) Clean the Crabs thoroughly
C) Saute 3 cloves of smashed Garlic in some Extra Virgin Olive Oil
D) Add Canned Peeled Whole Tomatoes
E) Leave it to simmer for half an hour
F) Add the crabs in the tomato sauce and leave it for 15 mins
G) Add sweet basil, salt and pepper before the final stir
H) Serve with Vermicelli pasta
Note:
A) Estimate one crab per person
D) One can of tomatoes per every 2 crabs
H) When the water for the pasta boils, add a few drops of extra virgin oil olive to stop pasta from clumping and some sea salt before adding the pasta in the water

2 comments:

michel said...

Try this!
Black Pepper Crab

Bahan Bahan
3 ekor Ketam (dicuci dan disiang)
20 biji Lada merah
5 biji Bawang putih
10 biji Bawang merah
4 labu Bawang besar
50 sen Daun ketumbar
50 sen Lada hitam
Air, garam dan gula secukup rasa


Cara Cara
1. Lada merah, bawang putih dan bawang besar, bawang merah dan akar daun ketumbar dikisar halus.
2. Lada hitam dikisar kering.
3. Tumis bahan yang dikisar halus hingga wangi dan baru masukkan lada hitam, gula, garam dan air, lalu dikacau rata.
4.Masukkan ketam dan daun ketumbar, masak hingga kering dan taburkan daun ketumbar di atas ketam.

michel said...

Or this!

Chilli Crab

Bahan-Bahan
4 ekor Ketam (dibelah dua)
30 tangkai Lada kering (dikisar)
15 biji Bawang kecil (dikisar)
6 ulas Bawang putih (dikisar)
1 inci Halia (dikisar)
4 batang Serai (dititik)
1 mangkuk kecil Santan kelapa
Sedikit air perahan asam
Garam, serbuk perasa dan sedikit minyak

HIASANNYA:
Daun pisang
2 tangkai lada hijau
2 tangkai lada merah
sedikit daun ketumbar


Cara Cara
1. Tumis bahan yang dikisar halus berserta 4 batang serai yang dititik hingga garing
2. Masukkan air perahan asam dan santan. Setelah itu masukkan ketam, garam dan serbuk perasa. Kacau supaya tidak pecah santan.
3. Bila masak bolehlah dihidangkan dan dihiaskan dengan bahan bahan hiasan.