Sunday, July 19, 2009

CHILLI CRAB

COURTESY FROM MICHEL

Bahan-Bahan:
4 ekor Ketam (dibelah dua)
30 tangkai Lada kering (dikisar)
15 biji Bawang kecil (dikisar)6 ulas Bawang putih (dikisar)
1 inci Halia (dikisar)
4 batang Serai (dititik)
1 mangkuk kecil Santan kelapa
Sedikit air perahan asam
Garam, serbuk perasa dan sedikit minyak

Hiasan:
Daun pisang
2 tangkai lada hijau
2 tangkai lada merah
sedikit daun ketumbar

Cara Cara:

1. Tumis bahan yang dikisar halus berserta 4 batang serai yang dititik hingga garing

2. Masukkan air perahan asam dan santan. Setelah itu masukkan ketam, garam dan serbuk perasa. Kacau supaya tidak pecah santan.

3. Bila masak bolehlah dihidangkan dan dihiaskan dengan bahan bahan hiasan.

No comments: